Firmabeel / Tuin / Lente / 5 redenen om te mulchmaaien

Lente

5 redenen om te mulchmaaien

Uw gazon, dat is een groene oase waar u helemaal tot rust kan komen na een lange werkdag. Hier wordt gespeeld, geravot, gelezen, gezellig gepraat, gelachen…

Uw gazon, dat is een groene oase waar u helemaal tot rust kan komen na een lange werkdag. Hier wordt gespeeld, geravot, gelezen, gezellig gepraat, gelachen. Soms ook gegeten, geslapen of gedroomd. En tussendoor ook af en toe eens gemaaid. U beleeft het langst plezier aan uw gazon als u het regelmatig maait en bemest. Helaas is dit vaak een tijdrovend en arbeidsintensief karwei. Dankzij het mulchmaaien gebeurt maaien én bemesten gelijktijdig en heeft u niet langer grasafval. Zo bespaart u heel wat tijd en plaats in uw tuin uit!

Bij traditioneel maaien wordt het gras verzameld en afgevoerd, maar bij het mulchmaaien wordt het maaigoed extra fijn versnipperd en belandt het tussen de grassprieten op de bodem. Deze groenbemesting voorziet het gazon van de juiste voedingsstoffen die het nodig heeft. Een kringloop die niet alleen heel milieuvriendelijk is, maar ook uw budget spaart. Mulchmaaien maakt immers niet alleen het afvoeren van maaigoed overbodig, ook het gebruik van kunstmest is verleden tijd.

Mulchen brengt duidelijk heel wat voordelen met zich mee. We zetten de 5 belangrijkste op een rijtje:

Sneller maaien zonder opvangbox

Steeds weer die opvangbox moeten leegmaken en het afval eventueel naar het containerpark brengen, dat kost tijd. Dankzij het mulchmaaien kunt u in één vlotte beweging het hele gazon afrijden. De tijd die u uitspaart door het maaigoed te laten liggen, kunt u besteden aan leukere tuinactiviteiten.

Groenbemesting zonder kunstmest

De organische stikstof in het versnipperde maaigoed beschermt het grasperk. De voedingsbestanddelen komen traag, doeltreffend en regelmatig vrij. U bespaart aanzienlijke hoeveelheden meststof en ontziet daarbij het milieu en uw portemonnee.

Duurzame verbetering van het uitzicht en de kwaliteit van het gazon

Uit onderzoek van de Weense universiteit voor bodemcultuur blijkt dat een gemulcht gazon dichter, groener en dus mooier blijft. Maaien met de mulchfunctie bevordert ook de groei van het gras. Daarnaast neemt de luchtdoorlatendheid voor bodemorganismen met 20 tot 40 procent toe.

Goed voor het milieu

Bemesten op natuurlijke wijze is niet alleen tot 4 keer doeltreffender, het is ook goed voor het milieu en heel onderhoudsvriendelijk. Hoe beter het grasperk gevoed is en hoe dichter het is, hoe minder kansen onkruid en mos krijgen. De originele samenstelling van de plantensoorten wordt behouden.

Plaatsbesparend

Een volledig seizoen grasmaaien kan voor een flinke hoop afval zorgen. Door te mulchen, kan u op de plaats van de composthoop voor het grasafval eventueel een tuinbank plaatsen om te genieten van uw mooi gazon en de geur van versgemaaid gras. Want daar heeft u nu meer tijd voor.