Firmabeel / Tuin / Herfst / Duurzaam gras verticuteren in 3 stappen!

Herfst

Lente

Duurzaam gras verticuteren in 3 stappen!

In de loop van het jaar zorgen mos, gazonschimmel en onkruid ervoor dat het gazon aan kwaliteit verliest…

In de loop van het jaar zorgen mos, gazonschimmel en onkruid ervoor dat het gazon aan kwaliteit verliest. Tussen maart en september is de bodem iets warmer, waardoor dit de meest ideale periode is om uw gazon te trakteren op een welverdiende wellnesskuur door het gras te verticuteren. Met een verticuteermachine geeft u het gras meer ademruimte en kunnen de wortels opnieuw voldoende water en voedingsstoffen opnemen. Door regelmatig te verticuteren, groeit uw gazon dichter en ziet het er gezonder en mooier uit.

1. De voorbereiding

Voor u begint, kan het handig zijn om de pH-waarde van de bodem te bepalen. Indien nodig kunt u vooraf kalk strooien om de grond minder zuur te maken. Een gouden regel is om enkel te verticuteren bij droog en vorstvrij weer. Als het gazon nat is, klit het geverticuteerde materiaal aan elkaar en kunt u de machine beschadigen. Het is ook aan te raden om het gras vooraf nog eens te maaien tot op een hoogte van 2 à 3 cm. Test de verschillende diepte-instellingen van de machine op een gezond stuk gras.

2. De uitvoering

Door het verticaal snijden van de messen worden mossen en ander groenafval uit het gras getrokken. Zorg ervoor dat u de eerste keer niet te diep verticuteert. De werkdiepte van de 7 dubbele messen kan via een ergonomische draaiknop aan het stuur worden ingesteld. Begin steeds voorzichtig en pas de werkdiepte desgewenst aan. Verticuteren wordt bij voorkeur gekruist gedaan. Behandel het gazon één keer in de lengte en één in keer in de breedte. Zo vergeet u geen plekken en is de bodem voldoende verlucht.

3. De recuperatie

Verzamel na het verticuteren al het groenafval om te voorkomen dat uw gazon verstikt, en breng het naar de composthoop of het containerpark. Het geverticuteerde materiaal kan ook opgevangen worden in een apart verkrijgbare opvangbox. Na het verticuteren is het aan te raden om het gazon te bemesten om het herstel van de bodem te bevorderen. Herzaaien is enkel nodig voor heel schaars begroeide plekken. Hoewel het gazon er net na het verticuteren misschien iets minder aantrekkelijk uitziet, zal het er nadien echter des te mooier door worden!